ЧЕСТО ЗАДАВАНИ ВЪПРОСИ

ЧЕСТО ЗАДАВАНИ ВЪПРОСИ

1 : Задължително ли трябва  да имам регистрация, за да пазарувам от Вашият сайт?

Отговор от borsi4ka.com: За да пазарувате от нашия сайт не е задължително, но е препоръчително да имате създаден клиентски профил. 

 Въпрос 2: Защо е препоръчително да си направя регистрация?

отговор от borsi4ka.com :  Когато вече имате направена регистрация Вие можете да следите статуса и историята на  поръчки си.

Също така няма да бъде необходимо всеки път да въвеждате данните си за доставка при нова поръчка.

Натискането на  бутон “КУПИ” записва избрания продукт в "пазарска кошница" на потребителя. Съдържанието на кошницата се запазва за 24 часа, докато Потребителят реши да премине към покупка на стоките. Потребителят може да разглежда съдържанието на кошницата, да добавя нови продукти или да премахва тези, които не желае.

Винаги , когато пожелаете можете да променяте лесно и бързо адрес за доставка.

Можете да си създадете клиентски профил от бутон "РЕГИСТРАЦИЯ", който се намира в горният десен ъгъл на екрана. Необходимо е да въведене Вашите имена, e-mail за връзка и парола за профила. 

 Въпрос 3: Мога ли все пак да пазарувам без регистрация? Разбирам, че така няма да ползвам програмата за лоялни клиенти?

Отговорот borsi4ka.com: Moжете  да пазарувате от сайта и без да имате регистрация като постоянен клиент. В този случай избирате желаните продукти, добавяте ги в кошницата и при финализиране на поръчката избирате "Поръчай като гост". 

Въпрос 4: Как мога да платя поръчката си?

Отговор от borsi4ka.com:  можете да платите с наложен платеж при доставка от куриерска фирма или чрез банков превод.

Въпрос 5: Как става доставката? Кога ще получа поръчката си?

Отговор от borsi4ka.com: След като сте направили Вашата поръчка ще получите обаждане за потвърждаване на поръчката и доуточняване за доставката. 

Въпрос 6: До каква сума имам право на безплатна доставка? 

Отговор от borsi4ka.com:  Доставката ще Ви бъде безплатна само при закупуване на дрехи и играчки над 100,00 лв.

Въпрос 7: Какво да направя, ако получа дреха със сгрешен размер, или такава с дефект?

Отговор от borsi4ka.com:  В такива случаи е необходимо да се свържете с нас, за да уточним несъответствието или дефекта на дрехата. В случай на допусната грешка от наша страна, дрехата ви ще бъде заменена с нова, като транспортните разходи ще са за наша сметка. 

Въпрос 8: Мога ли да получа фактура за поръчката си?

Отговор от borsi4ka.com: За стоките, които сте закупили ние издаваме касов бон, който Ви изпращаме заедно с поръчката. Този касов бон служи като доказателство за Вашето плащане и гарантира правата Ви на потребители. Ако желаете да Ви бъде издадена фактура e необходимо да попълнете Вашите данни в полето "Коментар” преди да приключите поръчката си.  Фактурата ще бъде изпратена заедно с поръчката Ви.

Това са най - често задаваните въпроси към borsi4ka.com. Ако имате други не се притеснявайте да ги зададете. Свържете се с нас на посочените телефон или имейл.