ПРАВО НА ОТКАЗ ОТ СТОКА И РЕКЛАМАЦИИ

ПРАВО НА ОТКАЗ ОТ СТОКА И РЕКЛАМАЦИИ

ПРАВО НА ОТКАЗ ОТ СТОКА

1. Съгласно чл. 50 от ЗЗП всеки потребител има право да се откаже от получената стока в срок от 14 дни от датата на получаване на стоката. Сумата, съответстваща на цената на върнатата стока, ще бъде възстановена на потребителя без неоправдано забавяне и в срок от 14 дена след упражняване на правото на отказ от стоката.

2. Потребителят може да откаже направена поръчка, без да е необходимо да упоменава причини за отказа.

14.    Отказ може да се направи по телефона или чрез електронно писмо (имейл) до посочения  имейл: office@borsi4ka.com. За да е валиден отказът, Потребителят трябва да предостави: двете си имена, с които е регистриран,  потребителското си име, цената на поръчката, както и номера на направената поръчка.

3. Отказ от договора може да се направи и пред куриера при доставяне на стоката, ако стоката е доставена след срока по причини, които са извън Потребителя и не се дължат на непреодолима сила.

4. При отказ от договора Потребителят е длъжен да върне закупената стока в не нарушен търговски вид и със запазен етикет.

5. Правото на отказ от договора в случaите, когато стоката е платена, не може да се упражни за бельо.

6. Върнатата стока трябва да бъде в добър търговски вид, да не е била употребявана по какъвто и да било начин и да е в ненарушена оригинална опаковка (кутия). Стоки, които не отговарят на това условие, не могат да бъдат върнати.

7. Разходите по транспортиране на стоката от клиента към borsi4ka.com   са за сметка на клиента.

РЕКЛАМАЦИИ

8. Рекламация се прави, когато закупената стока не съответства на договореното между страните по договора за продажба. Несъответствието в договореното между страните може да се изразява в:

Констатирани липси;

Дефект на стоката;

Несъответствие с обявения размер;

Несъответствие с обявената търговска марка.

1.      Рекламацията може да се предяви пред „Хард ” ООД на посоченият имейл: office@borsi4ka.com, както и на тел 0889260245, или онлайн системата за запитвания  като едновременно с това Потребителят трябва да върне стоката в срок от 7 работни дни.

2.      При рекламация Потребителят може да избере замяна на конкретния артикул за същия без дефекти или в друг размер, или друг цвят, или връщане на стоката срещу възстановяване на платената сума. Консултант на онлайн магазина може да предложи замяната на артикула с аналогичен или съвсем друг артикул при изравняване на цените– или Потребителят доплаща, ако другият артикул е по-скъп, или се предлагат два артикула за същата цена, или на Потребителя се възстановява разликата между заменения и новия артикул, ако цената на новия артикул е по-ниска от платената от Потребителя цена. Сумата от разликата се добавя  във виртуалния портфейл на потребителя (когато той е регистриран) и се възстановява при следваща поръчка.

3.      Връщането на стоката при рекламация, в случаите извън фабричен дефект или повреди при транспорта, се осъществява при следните условия:
1. Върнатата стока трябва да бъде в добър търговски вид, да не е била употребявана по какъвто и да било начин, да не е скъсана, прана ,гладена, надраскана  и да е в ненарушена оригинална опаковка и етикет.  Стоки, които не отговарят на това условие, не могат да бъдат върнати.

2. Връщането на стока, било при отказ от договора, било при рекламация, се осъществява до адреса за кореспонденция на фирмата, придружена с касовия бон.
3. Разходите по транспортиране на стоката от клиента към
borsi4ka.com  са за сметка на клиента.

12. При замяна на стоки транспортните разходи са за сметка на Потребителя и в двете    посоки, освен ако замяната се е наложила по вина на онлайн магазина  или на Продавача. В случай, че клиентът желае да замени или върне продукт, това може да стане с избрана от потребителя  куриерска фирма.